Google Reklamları

Pages

21 Aralık 2012 Cuma

Doğalgaz fiyatlarında indirim olacak mı ?

GOOGLE REKLAMLARI

Doğalgaz fiyatlarında indirim olacak mı ? Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Baş Ekonomisti Fatih Birol, kayagazı çalışmaları ile birlikte doğalgaz üretiminin artacağını ve bu işten geleneksel doğalgaz ihracatçılarının zarar göreceğini belirterek, “Gaz ihracat volümleri azalacak. O nedenle doğalgaz ihraç eden ülkeler, gaz fiyatlarında ciddi indirimlere gitmek zorundalar. Nokta” dedi.
Birol, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) katkısı ile IEA tarafından yıllık olarak hazırlanan “World Energiy Outlook 2012” raporunun Türkiye tanıtımını yaparken, küresel enerjinin temellerinin ciddi olarak değiştiğini, şimdiye kadar düşünülen bazı trendlerde önemli değişmeler olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin üç faktörden meydana geldiğini dile getiren Birol, bu üç unsurdan ilkini hiç beklenmedik, sürpriz bazı ülkelerde önemli petrol ve doğalgaz üretim artışlarının gündeme gelmesi olarak gösterdi. Bu ülkelerin ABD, Kanada ve Irak olduğunu dile getiren Birol, “Irak neden sürpriz bir ülke diyeceksiniz. Şundan sürpriz bir ülke. Irak, diğer Ortadoğu petrol zengini ülkelerle karşılaştırdığınız zaman, orada yabancı yatırıma müsaade eden tek ülke. Diğer ülkelerde petrol pazarlarına yabancının girmesi anayasal olarak yasaktır” dedi.
Birol, ikinci unsur olarak Fukişima sonrasında birçok ülkenin nükleer enerji politikasını değiştirdiğini, bu ülkelerden Almanya, İsviçre ve İtalya’nın nükleere kapısını kapattığını vurguladı. Japonya’da ise nükleer enerjinin payının Fukişima öncesine kadar düşünülen paydan çok daha düşük olacağını ifade eden Birol, özellikle OECD ülkelerinde nükleere rüzgârın tam arkasından esmediğini söyledi. Üçüncü olarak “dipten gelen dalga” olarak nitelendirilebilecek enerji verimliliğinin sayılabileceğini vurgulayan Birol, bu konuda birçok ülkenin son derece önemli adımlar attığını kaydetti. Bu kapsamda yine Avrupa Birliği’nin enerji verimliği direktifini kabul ettiğine işaret eden Birol, “Bu da birçok konuda beyaz eşyadan tutun da elektrik santrallerine kadar çok ciddi yaptırımlar getirecek” dedi. Birol, böylelikle bu üç faktörün, enerji piyasalarında önemli değişikliklere yer açacağını kaydetti.
Petrol fiyatları konusuna da değinen Birol, “Dünya fiyatlarına baktığımızda, tarihteki en yüksek petrol fiyatları ile karşı karşıyayız” dedi. 2008 yılı kasım ayı sonunda World Energy Outlook sunumunun yapıldığında, petrol fiyatlarının 35 dolar olduğuna işaret eden Birol, “O zaman şunu demiştim. Türkiye ve diğer ülkelerin 3 haneli petrol fiyatlarına alışması lazım. Ucuz petrol devri bitti. O zaman 35 dolardı. Şimdi ise eğer ciddi bir resesyon, ekonomik bir dalgalanma olmaz ise fiyatların yüksek kalacak ve bunun da etkilerini Türkiye gibi ülkelerin düşünmesi lazım” dedi.
Birol, en büyük dalgalardan birinin de doğalgaz fiyatlarında olduğuna, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının ABD’den 5, Japonya ve Asya’daki fiyatların ise 8 misli fazla olduğuna dikkat çekti. Bundan sadece 5 yıl önce ABD, Avrupa ve Asya’daki doğalgaz fiyatlarının hemen hemen eşit olduğunu dile getiren Birol, bu durumun bazı ülkeler için olumlu ve olumsuz etkilerinin olacağını kaydetti.
Birol, petrole bağımlı doğalgaz fiyatlarının sürecinin, artık miyadının yakın bir zamanda dolacağını ve daha çok Pazar fiyatlarının gaz fiyatlarına yansıdığının görüleceği öngörüsünde bulundu. Elektrik konusunda ise Birol, elektrikte kömür payının azalacağını, bununla birlikte dünya elektrik üretiminde kömürün bel kemiği olmaya devam edeceğini, nükleer enerjide ise büyümenin düşeceği tahmininde bulundu.
kaynak:milliyet

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.