Google Reklamları

Pages

4 Mart 2013 Pazartesi

Trafik sigortası sistemi ve şartları değişiyor

GOOGLE REKLAMLARI

Trafik sigortası sistemi ve şartları değişiyor.Hazine, yayınlayacağı yönetmelikle zorunlu trafik sigortasının hem primlerinde hem de şartlarında önemli değişikliklere gideceki.
Yeni uygulama başladığında hasarsızlık indirim oranı kalkacak, sigorta şirketleri primleri bir aydan önce değiştiremeyecek. Trafiğe yeni çıkan araçlar maddi hasarlı kazada üç yıl boyunca değer kaybına uğramayacak.
Hazine Müsteşarlığı, kaskodan sonra şimdi de zorunlu trafik sigortasında değişikliğe gidiyor. Yeni bir yönetmelik taslağı hazırlayan Hazine, trafik sigortasının hem primlerinde hem de şartlarında yapacağı değişiklikleri, geçtiğimiz haftalarda sigorta şirketlerinin görüşüne sundu. Önümüzdeki günlerde ise yeni trafik sigortası yönetmeliğinin yayınlanması bekleniyor. Peki, Hazine, neden trafik sigortasında değişiklik yapma ihtiyacı duydu?
Trafik sigortasında teminatları Hazine; primleri ise, sigorta şirketleri serbestçe belirliyor. Şirketler her yılın başında, o yıl için uygulayacakları trafik sigortası primlerini Hazine’nin onayına sunuyor. Bu primlerden sürücülere uygulanacak hasarsızlık indirim oranı ile hasara göre prim artış oranını ise yine Hazine belirliyor. Buna göre; ilk yıl hiç hasar olmazsa yüzde 10, ikinci yıl hasar olmazsa yüzde 15 ve üçüncü yıl hasar olmazsa yüzde 20 oranında hasarsızlık indirimi uygulanıyor. Hasar durumunda ise; birinci hasarda yüzde 20, ikinci hasarda yüzde 40 ve üçüncü hasarda yüzde 60 oranında primler artırılıyor. Dediğim gibi bunlar, Hazine’nin belirlediği ve kanunda yer alan oranlar. Yine, Hazine tarafından şirketlere tanınan en fazla prim artış oranı ise, yüzde 250.Yani, sigorta şirketi trafik sigortası primini, maksimum yüzde 250 artırabilir, bunun üzerine çıkamaz. Anlayacağınız, primler her ne kadar şirketler tarafından serbestçe belirlense de artırım ve indirim oranları Hazine tarafından belirlendiğinden, bugün için trafik sigortasında ‘yarı serbest’ bir uygulama mevcut.
Trafik sigortasında yeni düzenlemeler özetle böyle… Başta da belirttiğim gibi Hazine, yönetmelik taslağını geçtiğimiz haftalarda sigorta şirketlerinin görüşüne sundu ve şirketler de bu değişiklikler hakkında görüş bildirdi. Önümüzdeki günlerde ise Hazine, yeni trafik sigortaları yönetmeliğini yayınlayacak. Sigorta şirketlerinin primleri bir aydan önce değiştiremeyeceklerine yönelik uygulama ile şirketlerin, trafik sigortası primlerini açıklayacağı internet sitesi oluşturma zorunluluğu; yönetmeliğin yayınlanması ile birlikte hemen başlayacak. Hasar indirim oranları ile prim artış oranlarının yürürlükten kalkıp, sigorta şirketlerinin primler konusunda tam serbestlik içinde hareket etmelerine yönelik uygulama ise 2014 yılının Ocak ayında başlayacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.